Gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu, robię z nich proste kotlety. Nadziewam je pysznym farszem

Dodano:
Nadziewane kotlety ziemniaczane Źródło: Shutterstock / OnlyZoia
Każdemu zdarza się ugotować za dużo ziemniaków. To żaden problem, bo można je przerobić na wiele pysznych dań. Ja na przykład robię z nich kotlety. Są proste, tanie i pyszne. Doskonałe na obiad, a nawet kolację.

Ziemniaki to w Polsce ulubiony dodatek do obiadu. Zwykle je gotujemy i podajemy posypane koperkiem. Często jednak zdarza się, że nie przewidzimy dokładnie, ile domownicy ich zjedzą. Co zrobić z nadwyżką ugotowanego warzywa? Możliwości jest naprawdę dużo. Ja najczęściej przerabiam je na kotlety z pysznym farszem.

Jak przygotować masę na kotlety ziemniaczane?

Zasada przygotowania masy na kotlety ziemniaczane jest bardzo prosta. Musi być ona gładka, bo wtedy zjada się ją z przyjemnością. By rzeczywiście taka była, ziemniaki należy przecisnąć przez praskę lub wytłuc kuchennym tłuczkiem. Zadanie to najłatwiej wykonać, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe. Jeśli jednak nie zmiażdżycie ich zaraz po ugotowaniu, też żaden problem. Wystarczy je podgrzać, np. w kuchence mikrofalowej lub w garnku z odrobiną wody i dopiero wtedy rozgnieść. Do masy ziemniaczanej wystarczy dodać jajko, mąkę, trochę soli i przypraw i szybko zagnieść ziemniaczane ciasto.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane nadziewane twarogiem i szpinakiem?

Gdy macie ugotowane ziemniaki, przygotowanie kotletów ziemniaczanych możecie rozpocząć od przyrządzenia farszu. Ciasto ziemniaczane nie lubi bowiem zbyt długo leżeć, bo szybko staje się kleiste.

Przepis: Kotlety ziemniaczane nadziewane twarogiem i szpinakiem

Kotlety z gotowanych ziemniaków z farszem z twarogu i duszonego szpinaku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Na farsz:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g twarogu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie szpinakuSzpinak opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozpuść masło, przesmaż na nim chwilę czosnek. Dodaj szpinak i smaż go kilka minut, aż odparuje z niego płyn. Wystudź go.
  2. Przygotowanie farszuTwaróg rozdrobnij widelcem. Dodaj do niego podduszony szpinak, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Przygotowanie ciasta ziemniaczanegoZiemniaki pogrzej, wytłucz na gładką masę, wystudź. Dodaj do niej jajko i 2-3 łyżki mąki oraz trochę gałki, soli i pieprzu. Szybko zagnieć zwarte ciasto.
  4. Formowanie i smażenie kotletówDłonią nabieraj porcje ciasta ziemniaczanego i spłaszczaj je na placki. Na połowie placków połóż trochę farszu. Przykryj pozostałymi plackami, dokładnie zlep brzegi, uformuj kształtne kotlety. Panieruj je w mące i smaż na średnio rozgrzanym oleju.

Czym jeszcze można nadziać kotlety ziemniaczane?

Kotlety ziemniaczane doskonale będą też smakować nadziane innym farszem. Tu doskonale sprawdzi się np.: nadzienie z pieczarek, twarogu doprawionego solą i ziołami czy z mięsa. Dobrym pomysłem jest też nadzianie ich kiszoną kapustą i grzybami albo podduszonym szpinakiem. Jednym słowem, w kotletach ziemniaczanych sprawdzą się te same farsze, co w pierogach. Oczywiście możecie je też przygotować w wersji bez nadzienia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...